Dominika látnivalói

Santo Domingo

A sziget legnagyobb városa, és egyben az ország fővárosa, lakossága mintegy 2 millió fő. 1496-ban Kolumbusz Kristóf testvére alapította, legszebb történelmi emléke a 16. századból fennmaradt katedrális. Lenyűgöző a helyiek vendégszeretete és jellemző a nyüzsgő éjszakai élet.
Juan Dolio

A fővárostól mintegy 60 km-re, keletre fekvő üdülőváros. Tengerpartja hosszú és keskeny, kókuszpálma ligetekkel, helyenként sziklaszirtekkel, ahol tengeri sünök és korallok találhatóak, ideális a búvárkodásra. A főváros és a halászfalvak közelségének köszönhetően ideális kiindulópont a sziget megismeréséhez. A közeli Saona sziget természetvédelmi terület, amely szintén a búvárkodást kedvelőknek nyújt fantasztikus élményt, és fantasztikus esküvői helyszín is egyben!
Punta Cana- Playa Bavaro

A fővárostól mintegy 120 km-re, keletre fekvő üdülőváros. Modern turisztikai központ és  a legszebb, fehér homokos tengerpart itt található. A Bavaro partszakasz szállodái a legelegánsabbak, a legmagasabb igényeknek is megfelelnek. A 30 km-es tengerpart ideális a vízi sportok és a napfény szerelmeseinek, de kellemes az esti sétákra is. Punta Cana ma már az egyik legkeresettebb turisztikai célpont az egész Karib-térségben.

A leghíresebb dominikai különlegesség a Larimar féldrágakő, amely sehol máshol a világon nem fordul elo. Néhány ékszerüzletben olyan eredeti érmék is kaphatóak, melyek a 17. században Hispaniola partjainál elsüllyedt spanyol hajókról származnak. Kedvező árúak a rattanból, gyöngyből készített apró tárgyak, a kerámiák, és a fából készült szobrok. Nagyszerű ajándék továbbá a kávé, rum és a helyi – merengue- zenéből összeállított válogatások. Alkudni lehetséges, olykor az eredeti ár negyedéig is. Ne vásárolj fekete korallból, teknősbékapáncélból készült tárgyakat!

 Gasztronómia

A legtöbb szálloda éttermében a nemzetközi konyha ételeit kínálják, amelyeket azonban a spanyol és kreol konyha is befolyásol. .  A kreol konyhában keverednek őshonos indián, spanyol, afrikai és dél-amerikai ízek és elkészítési módok. Érdemes egy-két helyi éttermet is meglátogatni, és megkóstolni a tenger gyümölcseiből készített specialitásokat, például a langusztát, a papagájhalat. Szinte minden étkezésben szerepel náluk a rizs (arroz), a fekete bab (frijoles avagy habichuelas) és a borsó (guandules). Csinálnak csirkés levest, ritkábban sertéskotlett-et (costillas). Nemzeti egytál étküknek számít a Sancocho (fűszeres, húsos, káposztás, zöldséges, tésztás egyveleg) és kedvelt a dominikai kreol leves (sopa criolla dominicana) is. A nagyböjt idején szeretik enni a könnyű ételnek számító édes babot (habichuelas con dulce). A La Bandera egy kókuszos-diós halétel babbal és rizzsel, A Cicharod de Cerdo pedig, ecettel pácolt szalonna.

A helyi rumos koktélok igen finomak, ugyanez érvényes a gyümölcslevekre is. A sörök legnagyobb része importból származik, ugyanígy a borok és a nemzetközi alkoholos italok is, melyek viszonylag drágák. Dominikán kávét is termesztenek, amely finom ízének köszönhetően nemcsak a helyi lakosok, de a látogatók kedvelt italává is vált. Ne fogyassz teknősbékából készített ételeket, ezzel Te is hozzájárulsz a dominikai természetvédelemhez!

A csapvíz, fogyasztásra nem alkalmas. Kizárólag palackozott vizet igyon, s kerülje az ismeretlen eredetű vízből készült jégkockával hűtött italokat. Kiszáradás ellen fogyasszon elegendő folyadékot. Legyen óvatos az utcai élelmiszer-vásárlásnál is. Kerülje a nyers élelmiszerek és hámozatlan gyümölcsök fogyasztását.