Bali látnivalói

A festői szépségű sziget divatos nyaralóhely, ezért igen, sok a turista, sőt helyenként nagyon sok, ez meghatározó élmény a bali utazás során, főleg, ha a déli part településein maradunk. Lakóinak életét átszövi a hindu vallás és a szigorú közösségi hagyományok. Mindennaposak a vallásos és egyéb jellegű ünnepi szertartások. Balit az ezer templom és az istenek szigetének is nevezik (pedig több is van belőlük). Mindenütt, az utak mentén, a tengerparton, a hegycsúcsokon, sőt még a rizsföldeken is templomok, oltárok, áldozati tárgyak állnak. A művészet és a kultúra az itt élő emberek életének szerves részét alkotja.

Dél-Bali: Jimbaran egykori halászfaluja ma az egyik legszebb strandnak ad otthont, a partot védő korallgát miatt itt kimondottan alkalmas a tenger fürdésre. Az északi strandszakaszon minden reggel hagyományos halpiac van. Vacsorázzunk Jimbaran tengerpartján, ahol az éttermek asztalai közvetlenül a homokos tengerparton állnak, néhány méterre hullámzik az Indiai-óceán, és a halételek mindig a legfrissebbek!Tuban, Kuta, Legian, Seminyak és Canggu korábban szintén halászfalvak voltak, azonban ma itt találjuk Bali nyüzsgő turista, bevásárló- és szórakoztató központját számtalan üzlettel, étteremmel, piaccal, bárokkal, diszkókkal. A strand itt leginkább szörfösöknek kiváló. Nusa Dua illetve a hozzá csatlakozott Benoa a legmodernebb, legelegánsabb része a déli partszakasznak, itt található a legtöbb luxushotel.

Itt is találuk éttermeket (nem csak luxus kategóriában), kis üzleteket, rengeteg a lehetőség motorizált vízisportok kipróbálására, a strandokat a szállodák előtt szépen karban tartják, de a nagy apály- dagály különbség korlátozhatja a tengerben fürdés lehetőségét.

Sanur is halászfaluból fejlődött ki az egyik legnyugodtabb turistaközponttá. A tengerpart Nusa Duához és Benoához hasonló, a szállodákat általában a tengerparti sétány elválasztja a strandtól, ahol a magasabb kategóriájú hoteleknek saját partszakasza van. Főutcáján sok kis üzlet, étterem várja a sétálókat. Transzferidők Denpasar repteréről: Benoa / Nusa Dua:kb. 25-30 perc, Canggu kb 30-40 perc, Jimbaran, Kuta, Seminyak, Sanur: kb 15-25 perc.

Közép – Bali: Candi Dasa (a reptértől kb 2 óra) a keleti parton fekszik, álmos halászfaluból alakult nyugodt, kellemes fürdőhellyé, ideális kiindulópont a sziget keleti felébe irányuló kirándulásokra. Inkább családias szállodák jellemzik, a főutcán sok üzlet, étterem található. Itt is csak dagálykor lehet fürdeni a tengerben. Tabanan (a reptértől kb 1,5 óra) a nyugati parton található, elsősorban a települést körülvevő gyönyörűen zöldellő rizsföldekről ismert. Perkutatantól kb 3 km-re található a szörfparadicsom, Medewi fekete homokos strandja. Ubud művészvároskája kb 1 órás autóútra van a repülőtértől, trópusi környezete lenyűgöző: a környék hangulatát a rizsföldek, kókuszpálma ligetek és dús vegetációval övezett folyóvölgyek határozzák meg. Hagyományos piac, galériák, éttermek találhatók a főutcán, felkereshetjük az ún. majomerdőt is, ahol a sziget állatvilágával ismerkedhetünk meg testközelből. Érdemes legalább pár éjszakát foglalni a sziget belsejében, lenyűgöző környezet, csodás szállodák, ez az igazi Bali!

Észak – Bali: Tulamben és Tejakula települései a legjobb snorkellingre (pipás búvárkodás) alkalmas részei a szigetnek, Lovina nyugodt tengerparti település fekete homokos stranddal, jó kiindulópont kirándulásokra és búvárkodásra a közeli korallzátonynál. Nyugat-Bali Jembrana tartományát jórészt sűrű erdő borítja, a Bali Barat Nemzeti Park része, vadállatok és korallzátonyok otthona.

 Gasztronómia

Az indonéz konyhaművészet igen gazdag és változatos. Ételeik fűszeresek, de nem túl erősek. Fő ételük a rizs (nasi), a sült húsok, a raguk, szószok, saláták számtalan variációjával. Népszerű ételük a sült rizs (nasi goreng) és a sült tészta (mie goreng). Az egyik legkedveltebb indonéz étel a száté (sate), a pálcikára tűzött, parázs felett sütött húsdarabok, amit fűszeres mogyorószósszal és főtt rizzsel (nasi putih) kínálnak. Igen ízletesek a tengeri halakból, rákokból, esetleg polipból vagy kagylókból készített ételeik. Kedvelik az édességet. A Bali szigeti ételkülönlegességek egyike a Babi Guling, ami tűz felett, nyárson sütött kismalac (egészben), melynek tölteléke rizs, fűszerek és gyógynövények keveréke. Másik kedvenc ételük a Lawar, amely szintén sertéshúsból készül, apróra felszeletelve, fűszerekkel es zöldséggel összekeverve.